Sastojci Otvori listu sastojaka

 • 500g junetine (but, lopatica ili vrat)
 • malo korijenastog povrća (celer 50g, peršin 50g, koraba 50g)
 • jedna mrkva (100g)
 • 250g luka
 • 3 češnja češnjaka
 • 40g sušenih vrganja (suhi su vrlo lagani)
 • 200g bilo kojih drugih svježih gljiva (ja sam koristio lisičarke, mogu i šampinjoni i sl.)
 • lovor
 • 15g soli
 • 5g slatke mljevene paprike
 • 50ml pasirane rajčice (pola decilitra samo)
 • 2 dl crnog vina
 • 500g njoka (koristio sam kupovne valjuške)
 • opcija: svježi peršin, žlica kiselog vrhnja u tanjur (po želji)

Gulaš sa gljivama i junetinom recept

Saša Vukić | 17.01.21 u 11:05

gulaš sa gljivama i junetinom recept

Recept

Gulaš sa gljivama i junetinom recept. Ovaj gulaš od gljiva junetine nisam snimao za rubriku video recepti već za rubriku foto recepti. Ipak i kroz fotografije i pisani postupak je sasvim jasno objašnjeno i bez videa. Okus je fantastičan. Pisani recept se nastavlja odmah ispod video preporuka (ako njih više volite) za slične recepte

ne propustite ove (video) recepte:

>> vinski gulaš

>>> krumpir gulaš

>> rolana teletina u umaku sa gljivama

>> ako nemate kotlić, dobar je i ovaj kod kuće

>>> gulaš s njokima i dvije vrste mesa

>> gulaš sa lisičarkama

>> lovački saft

>> svinjetina kare a la sašina kuhinja

>> pašticada

> obiteljski saft za više ljudi

>>> šitake gljive u umaku od rajčice+domaći špecli

>> mekane juneće šnicle u saftu

>> šnicle u saft sa sušenim vrganjima

>> saft i tijesto

>> kotleti u saftu koji ćete obožavati

>> recept za domaće njoke

pisani recept se nastavlja odmah ispod…

 1. (točne količine su napisane gore u popisu sastojaka – piše: otvori za listu sastojaka) – Junetinu narezati na kockice, korjenasto povrće (celer, peršin, koraba) i mrkvu naribati a luk i češnjak sitno nasjeckati te dodati list lovora i ljutu papričicu. Po želji (ako imate) možete izvaditi iz dubokog (ili svježe) gljive lisičarke. Sušene vrganje namočiti u pola litre hladne vode. (SLIKA 1 ispod)
 2. Lonac zagrijati na srednje jakoj vatri pa dodati sve prethodno sjeckano povrće pa pirjati / dinstati 10-15 minuta da se dobro uprži (SLIKA 2 ispod)
 3. Nakon proteka vremena dodati meso i sol pa nastaviti pirjati / dinstati još 10 minuta (SLIKA 3 ispod)
 4. Kada je meso pustilo sokove a tekućina se reducirala u potpunosti, zaliti prvi puta sa pola litre mlake ili tople vode. Ostaviti da “krčka” uz povremeno miješanje narednih petnastak minuta (SLIKA 4 ispod)

5. Kada se tekućina reducirala gotovo u potpunosti podliti drugi put sa pola litre vode i ostaviti narednih 15 minuta da se “krčka” uz povremeno miješanje (SLIKA 5 ispod)

6. Nakon proteka vremena podliti posljednji put i ostaviti opet 15 minuta da se tekućina reducira a povrće potpuno omekša i skoro pa pretvori u kašu (SLIKA 6 ispod)

7. Kada se sve skoro reduciralo a povrće omekšalo u potpunosti, dodati slatku mljevenu papriku i malo pasirane rajčice pa nastaviti miješati samo minutu dvije (SLIKA 7 ispod)

8. Sada se dodaju lisičarke i sušeni vrganji (zajedno sa tekućinom u kojoj su se gljive namakale od početka recepta i samim time nabubrile) Kuhati još 10 minuta da se tekućina reducira na pola kako bi ostao fini saft sa gljivama (SLIKA 8 ispod)

9. Sada uliti crno vino pa nastaviti kuhati svega 5 minuta kako bi alkohol ispario (SLIKA 9 ispod)

10. SAVJET: Sada imate dvije opcije. Naime, sada ste dobili fini saft sa gljivama kojeg možete poslužiti uz rižu ili tjesteninu, palentu i slično. (SLIKA 10 ispod)

11. A kao druga opcija je gulaš sa gljivama i njokima. Ako ste se kao i ja odlučili za tu varijantu, onda dodati u jelo pola litre vode (SLIKA 11 ispod)

12. Čim zakuha dodati njoke (ja sam koristio kupovne valjuške) još malo soli i papra po želji i ukusu i kuhati svega par minuta da njoki isplivaju na površinu i zgusnu ovaj gulaš (SLIKA 12 ispod)

Maknuti sa vatre i gulaš sa gljivama i junetinom te njokima je gotov i spreman za posluživanje

gulaš sa gljivama i junetinom recept

Po želji možete u jelo dodati malo svježih listića peršina a čak i žlicu kiselog vrhnja u sredinu tanjura, kao da ste pripremali >>>strgoanoff<<< Zaista se okus slaže i nemojte biti skeptični prema toj kombinaciji. Možda sam dosadan, znam da mnogi to znaju, ali pišem za one kojima je to recimo novitet

gulaš sa gljivama i junetinom recept

Uz ovaj gulaš od gljiva sa junetinom i njokima poslužiti sa strane nešto kiselo, ciklu, kisele krastavce ili neku salatu ako nemate kiselog vrhnja ili niste za tu kombinaciju

gulaš sa gljivama i junetinom recept

Komentari

Pogledajte i ostale recepte