Sastojci Otvori listu sastojaka

 • 600-700g kremenadli bez kosti (svinjetina kare)
 • 10g soli
 • 250g ječmene kaše (savjetujem ne više od toga jer se nakuha)
 • 150g luka (to je otprilike 1 veći luk)
 • 2 češnja češnjaka (sitno sjeckana)
 • mrkva oko 200g (to je jedna veća ili dvije manje mrkve)
 • korjenasto povrće (celer, peršin oko 30g oboje) - naribati na ribež / rende
 • 1 velika jušna žlica ajvara (oko 25g)
 • mala žličica slatke mljevene paprike (oko 3g)
 • 30ml pasirane rajčice (3 velike jušne žlice)
 • opcija po želji 150g zamrznutog graška (može i bez)
 • mala žličica mješavine začina (ili ista količina soli)
 • mljeveni papar

Saft ječmena kaša i svinjetina kare

Saša Vukić | 31.01.21 u 8:49

saft ječmena kaša i svinjetina kare

Recept

Saft ječmena kaša i svinjetina kare ili kremenadli bez kosti. Nisam radio video ali je ovaj recept sasvim jasno prikazan i ovako kroz fotografije. Pisani recept se nastavlja odmah ispod sličnih ali VIDEO recepata, ako su vam oni ipak jednostavniji i draži

ne propustite i ove slične odlične recepte (u pitanju su video recepti):

>> izuzetno ukusne mesne okruglice u saftu sa ječmenom kašom

>> ječmena kaša sa piletinom, bolje i lakše nego rižoto, zaista morate barem jednom probati

>> verzija sa junetinom savršenog okusa

>> rolane šnicle od buta u saftu sa ječmenom kašom

>> vrlo lagana varijanta koju preporučujem barem jednom u petak a poslije ćete često pripremati

>> hranjivo, izuzetno lagano i lako probavljivo, dugo drži a ne deblja – salata

>> grah sa kašom, jedno od meni najdražih jela

pisani recept se nastavlja odmah ispod…

 1. Kašu odmah ujutro namočiti dok kuhate kavu. Najbolje je ostaviti preko noći da se namače u vodi ali može i ovako. Meso ne treba tući, posoliti ga sa obje strane. Luk i češnjak sitno nasjeckati a mrkvu i korjenasto povrće naribati. (SLIKA 1 ispod) – točne količine su napisane gore na vrhu stranice – piše: otvori za listu sastojaka)
 2. Svinjetina kare ili krmenadle bez kosti ispržiti na naglo sa obje strane pa izvaditi van te pokriti folijom. Na istu masnoću i sokove dodati prethodno sjeckano i ribano povrće (SLIKA 2 ispod)
 3. Podliti sa 250ml tople vode pa poklopiti na deset minuta sve dok tekućina ne ispari (SLIKA 3 ispod)
 4. Kada se tekućina reducirala, dodati ajvar, pasiranu rajčicu i slatku papriku pa dobro miješati samo par minuta (SLIKA 4 ispod)

5. Nakon par minuta ječmena kaša se ocijedi pa istresti u jelo i miješati par minuta. Pazite, sada se vrlo lako lijepi za podlogu, kao recimo rižoto (slika 5 ispod)

6. Nakon par minuta podliti sa pola litre tople vode i ostaviti da se kuha uz povremeno miješanje. (SLIKA 6 ispod)

7. Sada ječam jako brzo upija vodu i već nakon 3-4 minute ćete morati podliti ponovo sa pola litre tople vode i ostaviti da se kuha (SLIKA 7 ispod)

8. Kada se poče lijepiti za podlogu i postane gusto, podliti ponovo za pola litre vode i ostaviti da se kuha ali će ovaj put trebati nešto malo dulje, oko 10 – 15 minuta jer je kaša već upila dosta vode i sada se treba samo skuhati da postane mekana (slika 8 ispod)

pisani recept se nastavlja ispod…

9. Sada podliti posljenji 4. put sa pola litre mlake vode i ostaviti da se “krčka”. SAVJET: Ako ste namočili kašu preko noći, vjerojatno ćete morati jednom manje podlijevati a ne četiri puta (SLIKA 9 ispod)

10. Sada vam kaša treba izgledati ovako i upija sve manje i manje tekućine, gotovo da više i ne može upiti vodu koju podlijevate i jedini način redukcije je kuhanje da voda ispari a kaša zgotovi (SLIKA 10 ispod)

11. Sada, nakon što ste podlili i posljednji 4 put te ostavili da se kuha deset minuta a tekućina se reducirala recimo na pola, dodati po želji kao opciju zamrznuti grašak i mješavinu začina ili sol pa samo lagano umiješati u saft. (SLIKA 11 ispod)

12. Vratiti natrag meso zajedno sa sokovima koje je pustilo pokriveni pod folijom pa zaliti sa još malo vode, po vlastitom smislu i nahođenju. Ja sam stavio oko 3 dl vode. Ostaviti da se kuha još 10 minuta na laganoj vatri da zgusne a grašak skuha te meso omekša (SLIKA 12 ispod)

I saft ječmena kaša i svinjetina kare odnosno krmenadli bez kosti su gotovi i sve je spremno za posluživanje uz pire krumpir, palentu, žgance ili kao samostalno bez toga. Ovo je za nas 5 bilo a još je ostalo i za večeru. S strane možete poslužiti i neku salatu po želji ili nešto kiselo, turšija, kiseli krastavci i slično. Baš ono pravo starinsko i domaće jelo izuzetnog okusa

saft ječmena kaša i svinjetina kare

saft ječmena kaša i svinjetina kare

Komentari

Pogledajte i ostale recepte