Sastojci Otvori listu sastojaka

 • oko 1,5 kg meso kunića bez glave s jetrom i bubrezima
 • 1,5% soli u odnosu na količinu mesa kunića (znači oko 22g)
 • carsko meso svinjetine 500g (svježa prošarana slanina s kožom)
 • 5g soli za carsko meso
 • 4-5 listova kelja (pročitaj ispod u pisanom recept savjete i zašto stavljam kelj)
 • 1kg krumpira pomiješati sa 7g mješavine začina + 5g dimljene slatke mljevene paprike (ne mora biti dimljena ali preporučujem)
 • 1 svježa crvena rog paprika
 • 2-3 svježe rajčice
 • 1 glavica luka
 • 20g senfa
 • svježe mljeveni šareni papar
 • opcija: grančica ružmarina (preporuka da stavite)
 • 200g skuhane riže (kuhati prema uputi na pakiranju bez ikakvih začina)
 • 1 dl suncokretovog ulja

Kunić iz pećnice recept s povrćem krumpirima rižom

Saša Vukić | 14.01.23 u 18:18

kunić iz pećnice recept s povrćem krumpirima rižom

Recept

Kunić iz pećnice recept s povrćem krumpirima i rižom. Izuzetno ukusno i sočno, baš pravi obiteljski ručak za vikend ili blagdane. Nisam radio video recept, ali i ovako u pisanom receptu kroz fotografije će biti baš dobro objašnjeno. Pisani recept se nastavlja odmah ispod video preporuka za recepte za zeca i kunića, ako više volite video recepte. Ipak, savjetujem da napravite ovako kao i ja dalje u foto receptu, nakon linkova za dvije video preporuke:

>> video recept kunić 1

>> video recept kunić 2

pisani recept se nastavlja odmah ispod…

 1. Listove kelja odvojiti od glavice i poslagati u posudu za pečenje. Zašto kelj? Listovi kelja će dati odličnu aromu i okus ali će spriječiti da “zagore” i zalijepe se sokovi pečenja koje će kasnije meso pustiti zajedno s ostalim sastojcima. Preko kelja kao u košarice poslagati krumpire narezane na ploške, koje ste prethodno pomiješali s mješavinom začina i slatkom mljevenom paprikom (slika 1 ispod) – sve točne količine su navedene gore na vrhu stranice u popisu sastojaka, piše: otvori listu sastojaka
 2. Narezati luk, papriku i rajčicu na ploške pa poslagati preko krumpira (slika 2 ispod)
 3. Meso kunića dobro posoliti, utrljati pa poslagati i rasporediti preko povrća (slika 3 ispod)
 4. Senf utrljati ravnomjerno preko mesa kunića i to samo s jedne strane. Posipati sa svježe mljevenim paprom i sitno sjeckanim ružmarinom, ako ga imate – (slika 4 ispod)

 1. Pripremite carsko meso. Ono će se tijekom pečenja topiti i ravnomjerno zalijevati meso kunića za vrijeme termičke obrade (slika 1 ispod)
 2. Narežite carsko meso na ploške 2 prsta duljine, pomiješajte sa soli i rasporedite preko mesa kunića. Ponovo posipajte s malo papra, ne previše (slika 2 ispod)
 3. Zaliti s uljem (slika 3 ispod)
 4. Peći prvo sat vremena POKLOPLJENO, u prethodno zagrijanoj pećnici na 210 C bez ventilatora, znači s uključenim gornjim i donjim grijačem. SAVJET: Ako nemate poklopac, pokrijte s aluminijskom folijom. Nakon proteka od sat vremena, maknite poklopac i samo okrenite carsko meso na drugu stranu. Sve ostalo (kunić i povrće) ostavite kako je, bez diranja i okretanja. Nastavite peći još oko 40 minuta ali BEZ POKLOPCA (slika 4 ispod)

 1. Nakon proteka vremena (sveukupno nakon 1:40h) izvadite van carsko, meso kunića, krumpire i listove kelja. Savjet: listove kelja nipošto nemojte bacati, već ih oprezno vadite van, kako bi ostali u komadu (slika 1 ispod)
 2. U sokove pečenja ubacite prethodno skuhanu rižu al dente (slika 2 ispod)
 3. Rižu dobro promiješajte i stavite u jednu stranu, a krumpire vratite natrag u posudu za pečenje u drugu stranu (slika 3. ispod)
 4. Samo preko riže (znači ne preko krumpira) poslagati/vratiti natrag meso kunića a preko mesa kunića poslagati/vratiti carsko meso (slika 4 ispod)

Nastaviti peći još oko 15-20 minuta da se dobro zapeče na istoj temperaturi. SAVJET: Možete i malo pojačati temperaturu na recimo 230C pa izvaditi sve van

kunić iz pećnice recept s povrćem krumpirima rižom

kunić iz pećnice recept s povrćem krumpirima rižom

One listove kelja iskoristite za posluživanje, bez obzira što su se ohladili. Samo ih stavite na tanjur a preko njih rasporedite rižu, krumpire i meso. Netko bi mogao reći da nema potrebe ponuditi rižu i krumpire zajedno, međutim nikako se ne bi složio. Sa strane poslužite ciklu

kunić iz pećnice recept s povrćem krumpirima rižom

Evo još par fotografija:

kunić iz pećnice recept s povrćem krumpirima rižom

kunić iz pećnice recept s povrćem krumpirima rižom

Inače, ako više volite video recepte, sve recepte možete gledati u rubrici video recepti. Imate i tražilicu (nacrtano je povećalo u meniju) pa možete upisati željeno jelo ili sastojak. Evo link: >>> OVDJE <<<

Komentari

Pogledajte i ostale recepte