Sastojci Otvori listu sastojaka

 • Oko 200-220g dimljenog lososa
 • 2,5 dl povrtnog temeljca (ili vode)
 • 3 češnja češnjaka + dosta listića peršina
 • 1.5 dl bijelog vina
 • 250-300 g brokule (samo cvjetovi)
 • ekstra djevičansko maslinovo ulje
 • opcija: samo 2-3 lista pršuta ili šunke radi mirisa i okusa, sitno nasjeckati
 • oko 400-500 ml vrhnje za kuhanje
 • malo papra, muškatnog oraščića i soli
 • 500g tjestenine +15g soli za vodu u kojoj će se kuhati

Tjestenina sa brokulom i dimljenim lososom recept

Saša Vukić | 18.11.22 u 15:00

tjestenina sa brokulom i dimljenim lososom recept

Recept

Tjestenina sa brokulom i dimljenim lososom je zaista ukusna. Siguran sam da ćete na ovaj način često pripremati dimljeni losos. Pisani recept se nastavlja odmah ispod preporuka za slične video recepte, ako njih više volite:

>> razne vrste tjestenina

>> razne vrste jela s dimljenim lososom

pisani recept se nastavlja ispod…

 1. SAVJET: U receptu možete koristiti povrtni temeljac (juhu) ili običnu vodu za jedno podlijevanje koje će biti potrebno. Ukusnije je s temeljcem ali nećete pogriješiti ako ćete koristiti vodu. Točne količine su napisane gore na vrhu stranice (piše: otvori za listu sastojaka)

P O S T U P A K

Uz temeljac (ili vodu) pripremite dimljeni losos, sitno sjeckani češnjak zajedno s listićima peršina, bijelo vino i brokula (slika ispod)

 1. Dimljeni losos narežite na manje komade na podlošku, pa kratko prepržiti na malo ekstra djevičanskog ulja i srednje jakoj vatri (slika 1 ispod)
 2. Izvaditi losos van iz tave te spremiti u neku posudu sa strane. Na istoj masnoći opcionalno i po želji možete prepržiti malo šunke ili pršuta. Ako to ne želite, samo preskočite taj korak i nastavite dalje po receptu (slika 2 ispod)
 3. Izvaditi šunku ili pršut iz tave pa je dodati u losos sa strane. Neka tako stoji oboje do upotrebe. Na istu masnoću u tavu dodajte sjeckani češnjak s listićima peršina (slika 3 ispod)
 4. Kratko promiješati pa uliti bijelo vino i nastaviti reducirati, sve dok vino ne ispari skoro pa u potpunosti (slika 4 ispod)

 1. Nakon što se vino reduciralo, u tavu dodajte brokulu, kratko promiješajte pa zalite s temeljcem (slika 1 ispod)
 2. Za to vrijeme skuhajte u posoljenoj vodi. bilo koju tjesteninu s kojom raspolažete i volite, istovremeno miješajući sadržaj u tavi s brokulom, kako bi omekšala a temeljac reducirao (slika 2 ispod)
 3. Nakon što se temeljac reducirao skoro pa u potpunosti, dodajte u tavu vrhnje za kuhanje, papar, sol i malo muškatnog oraščića (slika 3 ispod)
 4. Kratko promiješajte sadržaj tave pa vratite natrag dimljeni losos i pršut/šunku, pa odvojite oko 2dl vode u kojoj se kuhala sada već skuhana tjestenina (slika 4 ispod)

Sve dobro promiješati u tavi, pa dodati vodu od tjestenine koju ste sačuvali i nastaviti reducirati do željene gustoće. U pitanju je najviše 4-5 minuta

I tjestenina sa brokulom i dimljenim lososom je gotova i spremna za posluživanje. Po želji možete sve posipati s parmezanom. Pripazite, nemojte pretjerivati s parmezanom, kako ne bi preuzeo okus

tjestenina sa brokulom i dimljenim lososom recept

Komentari

Pogledajte i ostale recepte