Sastojci Otvori listu sastojaka

  • 1 kiselo vrhnje/pavlaka (180g)
  • pola dcl ulja (50ml)
  • 1 jaje
  • 1 mala žl. soli
  • 450 g kupovnih kora za pite (8 listova)
  • 500-600g svježeg kravljeg sira
  • pola male žl. soli za sir
  • ulje ili maslac za premzati zamotane štrudle/savijače

Pita od sira sa kupovnim korama – VIDEO

Saša Vukić | 05.06.17 u 20:37

Recept

Phyllo dough cheese pie / štrudla pita savijača od sira sa kupovnim korama. Ako vam se baš tog dana neda razvlačiti vlastite kore/jufke, riješenje je savijača od sira za gotovim korama ili kupovne kore za savijače, pite. štrudle i biti će podjednako ukusno i primamljivo kao da ste ih razvukli sami. Najprije trebate pripremiti premaz za kore od točne količine sastojaka koje sam gore naveo. U kiselo vrhnje/pavlaku (ja sam koristio punomasnu sa 20% mm.) stavite ulje, jaje, sol pa dobro izmiješajte. Zatim taj isti premaz nanesete preko kora ali odmah odredite količinu, tako da vam ostane podjednako za sve savijače. Ono što sam napomenuo u video receptu je jako bitno, znači stavite dvije kore jednu na drugu i tek onda nanesite premaz. Na taj način će pečena pita/štrudla imati onaj karakteristični okus gdje se podjednako osjete aspsolutno svi sastojci, tijesto i sir. Nije dobro kada prevladav okus jednog ili drugog. To jednostavno više nije to i nema onu draž tj. klasiku. Kada ste nanijeli premaz (negdje oko 3-4 velike žlice na “duplu koru”) u tom trenutku stavljate svjeći kravlji sir kojeg ste prethodno dobro izmiješali sa malo soli. Bilo bi dobro da je sir domaći, od neke bakice sa tržnice/placa ili sa sela, međutim dobar je i onaj kupovni. Ravnomjerno rasporedite sir preko premazanih kora ali također dobro pripazite da stavite oko 1/4 sira, tako da vam ostane za preostale 3 štrudlice. Zamotajte ih na način koji sam pokazao u video receptu, ili vi koristite onaj način koji vama najviše odgovara i na koji ste naučili i navikli.

Tada zamotane savijače, premažete sa malo ulja ili rastopljenog maslaca ili margarina. Možete staviti i mast, on se neće osjetiti kada bude pečeno i u niti jednom trenutku nećete to okusom prepoznati. Mogu čak reći da će biti još i bolje, baš kao da pripremate domaću pitu/sirnicu/burek. Koristim ovu priliku reći da na mojim stranicama možete pogledati pripremu i bureka, pita sirnica kao iz pekare, gdje je baš dobro prikazano kako vrlo jednostavno i tanko razvući vlastite jufke brže nego da to radite na klasičnom stolnjaku sa valjkom/oklagijom, a tako se recept i zove “burek kao iz pekare”, ali vratimo se sad na ovu jednostavniju varijantu.

Kada ste premazali savijače, tada je pečete oko 30-35 minuta u pećnici.

 A kada je sve gotovo, savjetujem da sve dobro ohladite barem 30 minuta. Lakše se reže i okus dolazi više do izražaja nego da konzumirate odmah iz pećnice. Uostalom nije niti zdravo.

Štrudlice, savijače, pitice tj. Phyllo dough cheese pie / štrudla pita savijača od sira sa kupovnim korama će biti vrlo malo hrskava i prevladavati će, kako sam naveo, podjedanki okus sira i tijesta i biti će mekane, ali ako niti malo ne volite hrskavi okus, tada sačuvajte još malo premaza sa početka recepta i umjesto maslaca ili ulja, neposredno prije pečenja ih premažite sa viškom premaza, tada neće biti niti malo hrskavo i biti će u potpunosti mekano a izgledati će ovako:

U svakom slučaju, ako vam nije bio jasan pisani trag ovog zaista jednostavnog recepta, obavezno pogledajte brzi i dinamični video recept kako sam ja pripremao Phyllo dough cheese pie / štrudla pita savijača od sira sa kupovnim korama

Komentari

Pogledajte i ostale recepte