Sastojci Otvori listu sastojaka

  • 400g brašna (glatko)
  • 1,5 mala žl. suhog kvasca
  • 1/2 male žl. soli
  • 1/2 dcl ulja
  • 2 dcl mlake vode
  • cevapi
  • luk, ajvar....

VIDEO – Leteći tanjuri punjeni cevapima

Saša Vukić | 23.05.17 u 19:44

Recept

Leteći tanjuri punjeni cevapima. Simpatičan naziv su izmislila moja djeca koje je oblik valjda asocirao na leteće tanjure 🙂

Priprema je zaista jednostavna. Umijesiti tijesto od brašna, kvasca, soli, vode i ulja prema gore navedenim omjerima ili onima koji su navedeni u video receptu pa ga ostaviti da se diže 40 minuta. Kada se udvostručilo, tada ga promijesiti i podijeliti na 8 podjednakih djelova. Svaki dio stanjiti u krug valjkom, debljine tek nekoliko milimetara i da svojim izgledom i oblikom podsjećaju na palacinku recimo. Tada ispeći cevape na rostilj tavi, naravno najbolje bi bilo na roštilju, međutim kada palim roštilj najbolje je odmah sa roštilja u tanjur bez previše filozofiranja.

Na četiri prethodno razvaljana tijesta slažemo jednak broj cevapa, pa poklopimo sve opet sa tijestom. Vilicom pritisnuti rubove kako je prikazano u videu, znači dobro ih  zatvorite, na taj način će cevapi pustiti iznutra svoj miris i okus.

Ostaviti narednih 30 minuta da se dižu pa peći samo na papiru za pečenje što bliže gornjem grijaču na 230 C do željene boje. Pečete ih oko 10min.

Lepinjice su sočne i prepune okusa iznutra kako sam i naveo, a koje su povukle od cevapa. Premažite ih sam malo ulja radi sjaja a i brže će omekšati, nemojte ih pokrivati sa ničim.

Poslužiti uz luk i ajvar, mladi luk ili neki drugi prilog po vašem izboru. Nebi bilo loše da sam imao kajmaka da ga stavim unutra zajedno sa cevapima, to bi bilo zaista fenomenalno, međutim to nije razlog da to upravo vi ne učinite prilikom pripreme ovog jednostavnog jela a prema detaljnom video receptu.

Ja sam još nakon što sam ispekao cevape na roštilj tavi, na toj istoj masnoći kratko predinstao jednu veću tikvicu i manju papriku. Ako ćete vi isto pržiti povrće ili slično, začina gotovo da i ne treba jer su cevapi pustili svoje sokove i okuse.

Za bolju i jasniju sliku u pbrzom video receptu pogledajte kako sam ja pripremao recept  Leteći tanjuri punjeni cevapima

 

Komentari