Sastojci Otvori listu sastojaka

  • 1,5 kg jabuka
  • 1 kg krušaka
  • 2,5 lit. hladne vode
  • 2 limuna (ocijeđeni sok)
  • 1,5 kg šećera
  • 1 velika žlica limunske kiseline
  • 1 vanil šećer
  • 3 staklene flaše potrebne su za pohranjivanje sirupa

VIDEO – Domaći sirup od krušaka i jabuka

Saša Vukić | 21.02.17 u 11:05

Recept

Domaći sirup od krušaka i jabuka a kako napraviti sok na razređivanje od kruške jabuke ili nekog drugog voća je u stvari vrlo jednostavno. Zaista je ukusnije od kupovnog a barem znate što pijete i od čega je. Ne želim diskreditirati niti jednog proizvođača sokova tj. sirupa ali uvijek je bolji domaći, a uostalom osjećam se kao neki vinar koji veselo gleda u ljude kako piju njegovo vino. Osjećaj je baš super kada vas netko pita: “Baš ti je odličan sok, gdje si ga kupio?” – a onda ponosno kažete da je rađen po recepturi iz 14. stoljeća neke tamo pra pra pra i počnete izmišljati…. Hahaha. Nego šalu na stranu, moj recept je iz bilježnice moje mame, nije nikakva mudrolija niti tajna, a sok je super ukusan a od osnovnih sastojaka, te zaista jednostavan za pripremu.

Jabuke i kruške oprati pa narezati na četvrtine. Ne morate ih čistiti, već ih stavite u lonac onako cijele. Dodati 2,5 lit. hladne vode pa staviti kuhati, a kada zakuha, zaklopite na 24 sata i nemojte otvarati, čak niti da pogledate unutra neke znatiželje radi.

Nakon proteka vremena, sve zajedno procijedite kroz gazu i cijediljku. Stisnite slobodno i rukama da izađe sav sok iz voća. Zatim u procijeđeni sok dodajte iscijeđeni limun, šećer, limunsku kiselinu pa stavite kuhati i promiješajte s vremena na vrijeme. Kada zakuha stavite 1 vanil šećer, kuhajte još 5 minuta.

U ovoj fazi trebate imati pripremljene 3 staklene flaše koje ste koju minutu ranije pekli u pećnici zajedno sa čepovima na 100 C 15 minuta. Bitno za napomenuti je da čepove držite sa strane, pored flaša u pećnici, znači ne pečete flaše sa čepovima na njima, već otvorene da su čepovi pored. Tada sipajte vrući sirup u flaše preko gaze i lijevka. Začepite flaše i ostavite minimalno 48 sati da stoje na mračnom mjestu prije prve konzumacije. Može stajati neotovoreno više od godinu dana vani na mračnom mjestu, a kada se otvori držati u hladnjaku/frižideru dok se ne popije sav sirup

Količinu prilagodite prema svojim potrebama pa lako udvostručite, ili utrostručite sastojke i pripremite više sirupa. Količina koju ste ovdje dobili je 3 litre domaćeg sirupa, a to znači da ste dobili 24 litre soka, obzirom da od jedne litre sirupa dobijete 8 litara soka.

Ako vam pisani recept nije bio jasan, pogledajte u brzom video receptu kako sam ja pripremao ovaj domaći sirup od krušaka i jabuka, tj. sok na rezređivanje

Komentari