Sastojci Otvori listu sastojaka

  • 500g brašna (glatko)
  • 50ml vode (mlake)
  • 2 male žl. suhog kvasca (6g)
  • 1 mala žl. šećera
  • 1 mala žl. soli
  • 50 ml ulja (pola decilitra)
  • 500ml (pola litre) kefira

VIDEO – Kefirko spužvasta pogača / Kefir sponge bread

Saša Vukić | 15.06.17 u 18:58

Recept

Kefirko spužvasta pogača / Kefir sponge bread je više kao kolač okusom. Spušvasta, prozračna i puna rupica zraka. Upravo zbog rupica je idealna za namazati nešto gore jer rupice popuni nadjev sa kojim ćete već namazati. Zaista ovaj recept je za svaku preporuku a bitno je da ne morate ništa mijesiti već je tijesto tekuće, neki oblik ljevane pogače.

U kvasac stavite šećer, malo brašna i mlaku vodu. Promiješate pa pričekate 10 minuta da kvasac nadođe. Zatim stavljate ulje, kefir i sol. Kefir može bit iz frižidera, nema veze i ne utiče temperatura na recept. Tada kratko promiješajte sastojke i nastavite miksati mikserom. Postepeno dodavajte brašno žlicu po žlicu, naravno dok sve brašno ne iskoristite. Mikser neka neprekidno radi dok stavljate brašno. Kada ste iskoristili brašno, miksajte još 5 minuta. Tada na namašćen lim (35×20) stavite malo brašna, rasporedite ga a višak manite. Izlijete smjesu na lim pa sa rukama prethodno umočenim u vodu rasporedite tijesto ravnomjerno po cijelom limu. Ostavite da se diže oko 50 minuta.

Kada se tijesto za našu pogaču kefirko dignulo 🙂 stavite je peći na 180 C oko 45 minuta. Pazite, svaka pećnica drugačije grije i peče. Zato ljudi kažu da im je njihova pećnica najbolja, što je razumljivo. Znači ako nakon 45 minuta budete morali još koju minutu peći, nemojte mi zamjeriti.

Kada je pogača/spužvasti kruh gotov, tada je ohladite barem 30 minuta. Malo će splahnuti ali vrlo malo. U toj fazi možete preokrenuti lim i pogača će ispasti van.

Nije to što je pogača mekana i rupičasta, već zbog svojih mjehurića zraka se uvijek vraća u prethodni položaj, kako god je stisnuli. Jedini nedostatak je poveznica sa onom poslovicom: “tko tebe kamenom, ti njega kruhom”, jer mislim da onaj koga bi lupili ovim kruhom nebi niti osjetio. 🙂

Uostalom pogledajte brzi video recept i kako sam ja pripremao Kefirko spužvasta pogača / Kefir sponge bread

Komentari

Pogledajte i ostale recepte