Sastojci Otvori listu sastojaka

  • 250g brašna (glatko)
  • 1 mala žl. soli
  • 1,5 dcl jako hladne vode (150ml)
  • 250g margarina
  • Brašno (glatko) za posipavanje prilikom valjanja
  • nadjev po želji i ukusu

VIDEO – Domaće lisnato tijesto recept

Saša Vukić | 25.06.17 u 21:45

Recept

Domaće lisnato tijesto recept. Prvenstveno, postavlja se uvijek pitanje, lisnato kod kuće DA ili NE? Dali se isplati pripremati zahtjevan i dugotrajan recept lisnatog tijesta kod kuće kada se za relativno malo novaca kupi u skoro svakoj trgovini mješovite robe potpuno gotov proizvod i nemate posla niti zavrzlama? Na žalost ne mogu odgovoriti na to pitanje i postavlja se podpitanje, dali znate što konzumirate kada kupite gotovo lisnato tijesto? Dali se osjećate ispunjenije i zadovoljnije kada pripremite svoje lisnato tijesto? Dali vam je to uopće bitno? U svakom slučaju, ja ću vam dati poprilično opsežan recept, a vi odlučite dali je to recept za vas ili nije.

U brašno dodajte jako hladnu vodu. Ja je osobno držim u zamrzivaču oko 10-15 minuta prije nego krenem pripremati kiflice ili kroasane od domaćeg lisnatog tijesta. Zatim dodate sol, pa umijesite homogeno i neljepljivo tijesto. Potrebno vrijeme za umijesiti je oko 3 minute. Pokrijete pa držite u hladnjaku/frižideru 30 minuta. Zatim tijesto razvaljate na odprilike pola centimetra debljine ali nemojte koristiti baš previše brašna za brašnjenje podloge i tijesta, već količinu tek toliku da se valjak ne lijepi za tijesto.

Kada ste tijesto stanjili, poredate preko njega hladni margarin koji ste narezali na deblje ploške. Margarin mora biti dobro ohlađen a debljina kada ga nerežete je oko pola centimetra.

Preko razvaljanog tijesta, poslažite hladni margarin pa tijesto preklapajte kako je objašnjeno i vizualno opisano u video receptu. Radnju ponavljajte 4 puta i budite brzi, nemojte prilikom valjanja previše dodirivati tijesto rukama, jer ga samim time grijete i onaj period od 20 minuta počivanja u hladnjaku produljujete. Zato se držite recepta i uspjeh je tu, bez brige. Kada je lisnato tijesto posljednji put preklopljeno i spremljeno u hladnjak, odlučite sami dali ćete ga pripremati odmah ili ćete ga zamrznuti pa ga koristiti baš kao i bilo koje kupovno linsato tijesto. Ako ćete ga pripremati odmah, najbitnije za napomenuti je da ga umjesto dosadašnjih 4 puta ne spremate u hladnjak na 20 minuta već barem 1 sat, a nakon što oblikujete kiflice ili nešto drugo, neposredno prije pečenja ostavite ih barem 30-60 minuta u hladnjaku. Što duže to bolje. Može i preko noći, dapače. U protivnom ako je tijesto toplo, samim time je i margarin topao, pa se neće postepeno otapati u slojevima te učiniti vaše lisnato tijesto savršenima. Domaće lisnato tijesto mora biti hladno prije pečenja.

Oblikovano lisnato pečete oko 30 minuta na 200 C. Svaka pećnica drugačije peče, pa ću kao i u nekim prijašnjim receptima obavezno napomenuti da “bacite pogled” koji puta u pećnicu za vrijeme pečenja i pazite na boju i izvadite malo ranije ili ih pečete nešto malo dulje.

Za bolju vizualizaciju recepta, pogledajte u video kako sam ja pripremao domaće lisnato tijesto recept, kiflice, kroasane

Komentari

Pogledajte i ostale recepte