Sastojci Otvori listu sastojaka

  • TIJESTO:
  • 1. Dio brašna 400g (glatko)
  • 1 mala žl. soli
  • 1 suhi kvasac (7g)
  • 3 dcl mlake vode
  • 2. dio brašna 100g (glatko)
  • POMOĆNE STVARI:
  • alu folija

VIDEO – Domaći kruh kao iz pekare

Saša Vukić | 24.02.17 u 9:59

Recept

Domaći kruh kao iz pekare . Pekare imaju parne peći i zato njihov kruh ima specifičnu koricu koju teško možemo dobiti kod kuće. Međutim sa nekoliko trikova, možemo dobiti okus kruha kao iz pekare usprkos tome što ga pripremamo kod kuće u klasičnoj pećnici. Pekari pritiskom gumba puštaju paru koja vlaži kruh za vrijeme pečenja, ali imaju i komore sa posebnim uvjetima u kojima se kruh diže, zato kruh ne popuca usprkos što nema masnoće u sebi, koja bi tijesto učinila elastičnijim. Zato koristim nekoliko alternativnih metoda, zbog kojih vanjski dio tijesta neće presušiti u pečenju ali i dizanju, pa kruh neće popucati sa strane gdje se uobičajeno prvo osuši obzirom da u njega ne ide niti malo ulja.

U 1. dio brašna staviti sol i kvasac, promiješati pa staviti mlaku vodu. Dobro istući/isklofati tijesto, moja baka je znala reći “kutlati tijesto” oko 3 minute, zatim dodati preostali dio brašna i umijesiti mekano i homogeno tijesto, a neljepljivo za prste. Ostaviti da se pokriveno diže oko 45 minuta na toplom mjestu. Naravno ovisi kada ćete čitati ovaj recept i koje je godišnje doba ali ako je zima ostavite pokriveno pored peći ili u ugašenu mlaku pećnicu. Ako je ljeto, dovoljno je ostaviti na sobnoj temperaturi.

Nakon što se tijesto dignulo, promijesiti ga dobro nekoliko minuta pa razvaljati na malo pobrašnjenoj podlozi debelo oko 1 – 1,5 cm. Tada tijesto zamotajte kako je prikazano u video receptu, recimo kao palačinku. Nakon što je kruh oblikovan, rukama ga vlažite sa malo vode i ostavite da se diže nepokriven 45 minuta

Prije nego domaći pekarski kruh stavite peći, opet ga premažite sa malo vode. U pećnicu je dobro staviti 15-20 minuta prije pečenja aluminijsku posudicu sa malo vode koju vrlo lako napravite sami. Na taj način će se voda u njoj zagrijati skoro do vrenja te isparavati i vlažiti kruh tijekom pečenja a dobiti ćete efekt pare koje imaju pekare.  Naravno, ukoliko vaša pećnica ima mogućnost pare slobodno dio sa aluminijskom pusudom izostavite. Kruh pečete oko pola sata na 200 C.

SAVJET: U fazi kada u pola pečenja pošpricate dodatno kruh sa malo vode, bilo bi možda bolje da ga izvadite i premažete polupečenog opet sa malo vode, jer špricanjem ćete dobiti točkice kao kod mog kruha u videu. Mene ne smeta, a Vi odlučite kako je Vama lakše. Ja sam špricao zato da ne prekinem proces pečenja sa vađenjem van cijelog kruha iz pećnice pa sam ga zato “poškropio” sa malo vode dok je u pećnici, jer i pekari puštaju paru za vrijeme pečenja i ne vade kruh van. Ali to su sitnice… Kruh je zaista odličan za koju god se varijantu odlučili. Nemojte ga ničim pokrivati pečenog, već ga ostavite da se sam hladi kako je prikazano u videu, barem 20 minuta prije nego ga konzumirate.

Ukoliko vam nije bio jasan pisani oblik recepta, obavezno pogledajte u detaljnom video receptu kako sam ja pripremio Domaći kruh kao iz pekare

Komentari

Pogledajte i ostale recepte