Sastojci Otvori listu sastojaka

 • 500g glatkog brašna (tip 500 ili 550)
 • 2 male žl. soli
 • 3-4 vel žl. ulja
 • 2,5 dcl mlake vode
 • 80-100 g maslaca sveukupno za pemazivanje jufki (oko 25-30g po jufki) ((može mast, margarin))
 • NADJEV ( od mesa ):
 • 250g mljevenog mesa (može miješano, junetina ili piletina... po vašoj želji i ukusu)
 • 250g luka
 • 1 mala žl. papra
 • 1 mala žl. soli
 • NADJEV (od sira):
 • 1 varijanta: oko 400g sira, posoliti malo po želji
 • malo maslaca za narezati preko pite prije pečenja
 • 2 vsarijanta: 300g sira, 1 kiselo vrhnje/pavlaka, jaje, malo soli
 • SAVJET: POGLEDAJTE VIDEO RECEPT SVA TRI NAČINA RADI BOLJE PREDOŽBE

Burek, pita, sirnica kao iz pekare recept – VIDEO

Saša Vukić | 17.06.17 u 17:27

Recept

Burek, pita, sirnica kao iz pekare recept. U ovom receptu ću vam pokazati recept kako pripremiti burek, pitu, sirnicu ili krumpirušu kao iz pekare, a kada jednom naučite pripremati vučeno tijesto, sigurno ćete ga često pripremati. Znači nemam ja ništa protiv razvlačenja na stolnjaku, zalijevanja bureka i slično, međutim ovo je pekarski  način i tako to rade burek majstori u pekarama. Naravno, ja nisam ni približno dobar burek majstor po pitanju brzine kojom oni to pripremaju, ali svejedno za pripremu tepsije bureka mi treba oko 5-10 minuta što ipak nije loše i brže je nego razvlačiti na klasičan način a zbog svojstva tijesta u ovoj recepturi, višestruko se tanje razvuče, a kako znate i sami, što je tijesto tanje to je burek, pita ili sirnica ukusnija. Sigurno ćete se složiti sa mnom da je krajnji rezultat najbitniji. Zato pročitajte savjete i pogledajte video, kako se pravi burek, pita, sirnica, dodavajte nadjev po želji, meso, sir, krumpir, jabuke itd…a uz malo volje ćete ga i vi pripremati sa lakoćom, brže je i jednostavnije nego bi pomislili.

U brašno dodajte sol, ulje i mlaku vodu pa umijesite tijesto. Potrebno ga je dobro mijesiti, tako da dobijete homoegeno, mekano, neljepljivo tijesto.

Tijesto ostavite pokriveno da “odmori” oko 20 minuta pa ga ponovo dobro promijesite, podijelite na 3 jednaka dijela, oblikujte jufke (loptice od tijesta), premažite maslacem i spremite pokriveno u hladnjak/frižider barem 90 minuta da jufka upije masnoću. Vi možete stavljati mast, maslo ili margarin umjesto maslaca. Sve ovisi sa čim raspolažete u datom trenutku pripreme. Može stajati i preko noći ali u tom slučaju pazite da ste ga dobro zatvorili folijom. Inače u pekarama ne pokrivaju jufke, ne stavljaju u hladnjak već ih namaste i ostave da zore/stoje nekoliko sati prije nego burek majstor krene u akciju kada priprema Burek, pita, sirnica kao iz pekare recept

Kada izvadite jufke iz hladnjaka/frižidera, maknite foliju pa ostavite oko 20 minuta do otpuste na sobnoj temperaturi, tada ćete ih lakše raširiti i stanjiti. U ovoj fazi bih mogao pisati “stotinu” riječi kako se dalje tretira burek, pita, sirnica pa stoga preporučujem da pogledate video koji će bolje prikazati radnje nego bilo koji tekst, ali za one koji ne gledaju video ipak ću pokušati objasniti laički da bi bilo još jasnije. Na stol stavite par kapi ulja pa jufku prvo stanjite rukama/dlanovima na stolu koliko možete, pazite da ne pukne, bitno je da dobijete barem 30 cm raširenog tijesta da bi ga u stvari mogli lakše stanjiti. Tada zavucite ruke ispod tijesta, tako da vam dlanovi gledaju prema stolu i pokretima “gore/dolje”, kao da otresate deku ili poplon, jufka se širi sama od sebe do nevjerojatnih razmjera i što je ona šira to se još brže i lakše širi i stanjuje. Na kraju ispadne tanka kao prozirna folija, prsti se doslovce vide kroz tijesto, a što je tijesto tanje razvučeno, to je burek, pita, sirnica ukusnija i mekanija.

U ovoj fazi pripreme bureka, pite, sirnice, možete primjetiti da je tijesto tanko ali da su rubovi vrlo malo zadebljani. To netko odreže i odstrani ali ja ne, jer to ne bude tvrdo kada je pečeno, već hrskavo i upravo to mi daje onu draž kad napravim burek. Mogao bih to usporediti sa štapićem, tako da po mom mišljenju jednostavno nema potrebe za odstranjivanjem tog ruba. U ovoj fazi stavljate nadjev koji ste pripremili a u popisu sastojaka su navedeni normativi, pa zamotate i složite u malo nauljenu okruglu tepsiju, premažete sa nauljenim kistom odozgora pa pečete oko 35 min na 200C. Bitno je da ne pretjerujete sa nadjevom jer moraju sa podjednaki osjetiti i meso i tijesto, da biste dobili onaj željeni okus kao iz pekare i baš zbog toga preporučujem da se držite normativa iz popisa sastojaka.

Po želji poslužite uz kiselo vrhnje/pavlaku ili jogurt.

U drugom receptu ako ste gledali video nije motani burek, pita, sirnica već je način slaganja kao u pekari. Sve je isto samo što slažete od 4 jufke. Prvu jufku razvučete i složite pravokutnik. Drugu jufku razvučete pa slažete prvu na nju, dodajete sir pa složite opet u pravokutnik. Nju stavljate na treću razvučenu jufku i ponovo stavljate sir pa složite u pravokutnik. Na kraju stavljate sve zajedno u posljednju razvučenu jufku i samo složite pa preselite sve zajedno u malo nauljenu tepsiju.

Možete narezati malo maslaca preko svega prije pečenja a peče se na 220-230 C oko pola sata. Svaka pećnica drugačije peče pa duljinu i tajming odredite sami. Preokrenite pečenu tepsiju i poslužite.

U trećoj verziji u video receptu sam opet motao sa sirom a postoje dvije opcije nadjeva. Ili ćete kao u prethodnoj verziji stavljati samo blago posoljeni sir ili možete u njega umiješati kiselo vrhnje/pavlaku i jaje. To prepuštam vama na odabir. Oboje je ukusno.

Da bi vam bila jasnija predodžba pogledajte brzi i dinamični video kako sam ja pripremao Burek, pita, sirnica kao iz pekare recept

Komentari

Pogledajte i ostale recepte