PUNJENA PATKA NA MOJ NAČIN

Ivan Kukurin | 07.03.18 u 18:50

Recept

PUNJENA PATKA NA MOJ NAČIN – recept objavio Ivan Kukurin

Priprema patke: Operite i obrišite patku izvana i iznutra. Pripremite krupnu sol pomiješanu sa malo meda i vinskog octa. Sa time natrljajte patku iznutra i izvana.
Priprema punila Očišćena pačja jetra i slaninu nasijecite na listiće i kratko (2 do 3 minute) popržite u tavici na maslinovom ulju i odložite ih u zdjelicu za punilo. Na istu masnoću stavite nasjeckanu ljutiku i na trakice narezane smokve (ako nemate sviježih uzmite sušene koje ste prije pustili da odstoje u vinu). To pridodajte u zdjelicu. Ako je sezona kestena možete ih skuhati i očistiti od kožice i pokožice, te ih nasjeckati na sitno. Također treba ih pridodati u zdjelicu. U već pripremljeni sadržaj u zdjelicu dodajte 2 jajeta i slijedeće začine: sastrugana korica naranče i limuna, sok 1 limuna, malo vinjaka, sol biber, sitno sjeckani češnjak i ružmarin, te žalfija i timijan. Sadržaj lagano izmiješajte i pustite da odstoji 20 minuta. Punjenje pripremljenim punilom Odstajalim punilom napunite patku i zašijte otvor jutenom špagicom. Pačja prsa obložite tanko narezanim proraštenim špekom („kajzerflajšom“). Stavljanje na pečenje Uzmite pleh iz pećnice na kojega stavite žičanu rešetku na koju stavite pripremljenu patku i to položenu na leđa. Patku dobro omotajte alufolijom i eventualno podbočite šalicama sa jedne i druge strane da patka čvrsto stoji. U pleh ulijete toliko vode da voda pokrije dno. Pečenje počinjete sa niskom temperaturom i produljenim vremenom, odnosno sa 80° C i na vrijeme od 3 sata. Odstranite alufoliju i obloženi špek, prelijte patku bijelim vinom i pustite peći još oko 1 sat na temperaturi 190°C, odnosno dok površina ne dobije lijepu boju. Umak uz pečenu patku Pečenu patku izvadite i stavite na veliki ovalni tanjur i pustite malo da odstoji, a za to vrijeme pripremate umak. Iz pleha najprije ocijedite dio masnoće, a preostali umak pretočite u tavicu, nadodate kiselo vrhnje, vino, sok limuna, malo šećera i oštrog brašna. Tavicu na laganoj vatri grijte stalno miješajući dok umak djelomično ne zagusti. Posluživanje patke Patku prebacite iz ovala na dasku kako biste izvršili razrezivanje (išlo bi to najbolje sa škarama za perad) na slijedeće dijelove: odvojite butove i krila, tijelo patke odvojite u predjelu kičme na 2 dijela. Svaku polovicu izrežite na komadiće širine 3 ili 4 centimetra i to zajedno prsne kosti i meso. Složite meso prema slici patke, ali pustite mjesta za prilog, koji može biti pečeni krumpir ili mlinci ili pomiješano. Meso prelijte sa pripremljenim umakom, s time da ostavite umaka u šalici za one koji si žele sami ga nadodati na svom tanjuru i za preliti mlince.

Priprema i pečenje mlinaca Mlinci su „dušu dali“ da ih se poslužuje kao prilog pečenoj patki. Lagano ih je pripremiti (iako se mogu kupiti gotovi), ali vlastite izrade su ukusniji.
Uzmite pola kile mekog brašna, 2 jajeta, malo soli i mlake vode prema potrebi. Najprije u zdjeli sve sastojke izmiješajte na suho, a potom dodajte vode koliko brašno „pita“ kako biste dobili srednje tvrdo tijesto. Pokrijte krpom izrađenu „kuglu“ tijesta i pustite pola sata odmarati. Podijelite tijesto na 4 dijela i svaki dio razvaljati tanko i stavljati u pećnicu i to na najdonju ploču pećnice. Predhodno pećnicu zagrijte na 200°C i postavite papir za pečenje na donju ploču, na papir staviti razvaljano tijesto koje se peče sa svake strane oko 1 minute. Ohlađene mlince istrgati na komade, koje prelijte vrućom vodom i na cjedilu ocijedite. Takve vlažne mlince prelijte umakom od pečenja i poslužite uz patku.

Komentari

Pogledajte i ostale recepte