Koje greške najčešće radimo u kupovini?


Koliko puta ste otišli trgovinu po šećer a vratili se sa hrpom bedastoća koje vam uopće ne trebaju. A još se dogodi da i nakon kupovine pijete gorku kavu?

Trgovci su prepredeni kao lisice. Morate biti spremni na zamke koje vrebaju u trgovačkim centrima. Trgovcima je naravno najvažnije prodaja i kada ste već tamo pokušavaju na sve moguće načine izvući novac iz vašeg džepa.

Većina stvari koje trgovci žele prodati je upravo u ravnini vaših očiju. Nećete naći na donjoj polici, koja vam nije u visini glave natpis: AKCIJA 50%. Natpisi sa akcijama onih stvari koje trgovci žele što prije prodati se nalaze upravo ispred vas. Stoga budite oprezni, pogledajte dva puta, pogledajte alternativu tom proizvodu i možda na polici negdje na dnu ima isti takav proizvod, možda drugog proizvođača, a da je jeftiniji makar nema natpis AKCIJA! NE PROPUSTITE! AKCIJA TRAJE OD 10.-15. ovog mjeseca i slično. Uvijek se zapitajte dali vam to uopće treba. Također, ako idete ciljano po neki akcijski proizvod po povoljnoj cijeni, pokušajte kupiti upravo njega i gotovo. Nemojte zbog sitne uštede određenog proizvoda potrošiti još dvaput više na one stvari koji vam ne trebaju a naravno pogađate, nalaze se upravo pored onoga po što ste došli.

Popis namirnica koji napravite prije nego idete u trgovinu je odlična stvar. Pripremite ga kod kuće dok još racionalno razmišljate. Kada uđete u trgovački centar, kupujte sa popisa a ostale “zamke” pokušajte “preskočiti” i ne primjetiti. Zašto bi vam netko drugi nametao što ćete kupiti?

Ima onih koji su svjesni da potroše previše ali kupovina je naprosto jača od njih. Njima preporučujem da ponesu onoliko novaca koliko misle potrošiti

Nikada gladni nemojte ići u  trgovinu. Statistika je pokazala da  ćete kupiti više kratkotrajnih suhomesnatih namirnica koje će vam stajati u hladnjaku a možda im istekne i rok valjanosti. Također postoji velika mogućnost da ćete potrošiti i do 30% više nego vam je potrebno. Radije otiđite poslije obroka

Protiv gena i instinkta ne možemo, međutim nismo više lovci/sakupljači i pokušajte se kontrolirati. Živimo u 21. stoljeću, neće trgovina pobjeći. Radije otiđite kupovati dan za dan, rekreirajte se, izađite na zrak, nemojte se natovariti hranom za mjesec dana kao da više nikada nećete izaći. Isto vrijedi i za ove nadolazeće blagdane. Ljudi kao da polude, kupuju stvari kao da “sutra ne postoji” a trgovci samo zadovoljno trljaju ruke

Djecu voditi što manje u trgovinu jer u većini slučajeva ćete dobiti dosta molbi da nešto kupite. Naravno, nije da vi ne želite kupiti djetetu slatkiš ili igračku, već se postavlja pitanje kada je vrijeme kupovine igračaka, dali je to zaista tog dana potrebno i kakav primjer šaljete. Opet se vraćamo na poziciju tih igračaka i slatkiša na policama. Sve se nalazi pored djetetove glave, točno u ravnini očiju, najčešće prije blagajne gdje morate stati i čekati u redu.

Njima su emocije i adrenalin na vrhuncu dok otvaraju igračku jer očekuju tko zna što, obzirom na atraktivnu šarenu sliku koja se nalazi na pakiranju, a to jako brzo splasne. U većini slučajeva je to neka drangulija koju bi najradije vratili. Treba pronaći način i objasniti djetetu da će neka sitna igračka  završiti negdje u kutu sobe za dva dana, ako ne i prije, obećajte da ćete zajedno sa tim novcima napraviti nešto puno korisnije ali zanimljivije. Možete tim riječima obasniti to djetetu bez okolišanja i reći: “Idemo radije kupiti namirnice i napraviti piđama party uz neki dobar film”. Dajte djetetu da plati račun i neka nosi vrećice upravo sa tim namirnicama i neka se osjeća važno zbog toga.

Pripremite “obiteljsko kino” uz domaću pizzu, kokice, neke brze kolačiće, a uživati ćete svi u obitelji i još vam novaca ostane. Zamračite prostoriju i pogledajte neki dječji film uz kućni fast food. Njima je to veća fora nego možete zamisliti. Učlanite dijete u gradsku biblioteku. Većina ne zna da gotovo svaka biblioteka ima uz arhivu prijašnjih i najnovije crtiće koji igraju upravo u kinima, posuđujete ih besplatno kao i knjige narednih godinu dana. Sigurno će i dijete biti zadovoljno baš kao i vi, a umjesto mrzovoljnog lica dobiti ćete za nagradu dječji osmijeh i poljubac.

Komentari