Ponašanje profesionalnih kuhara u žiriju TV emisija prema kadidatima


Gledam i ne vjerujem. Ne generaliziram, ima iznimaka i njih pozdravljam, podržavam i imaju moj naklon. Na televiziji a pogotovo na stranim kanalima sve češće počinje neki kulinarski show. Žiri se odnosi prema kandidatima kao prema ološu i smeću zadnjeg reda uz ogromnu dozu podsmijavanja, podrugljivosti, omalovažavanja. Neka preokretanja očima u stilu “gdje si ti bio dok sam ja kuhao.

Nema tu nekog takta i pristojnog odgovora, već tu mora biti uvijek neka popratna metafora i (neću bit prost i napisati ku…nje) da bi se dodatno ponizilo ionako utučenog kandidata, a uzdignulo sebe, u stvari nekog tamo papka koji se ponaša kao da je u žiriju emisije o “teoriji relativnosti, kvantnoj mehanici i teoriji struna.” Hej čekaj malo, jesi doktor ili kuhar, ili se samo ponašaš kao da spašavaš živote?

Na primjer, baš me zanima da neki kirurg pita njih u žiriju dali znaju napraviti traheotomiju i gdje se točno radi rez? Ja vjerujem da nema tog doktora koji bi bio podrugljiv, već bi bez ikakvog podsmijavanja objasnio gdje su pogriješili u odgovoru i zbog čega im se pacijent ugušio. Ali da je obrnuto, da je kojim slučajem doktor pekao recimo jaje na oko, da mu je žumanjak puknuo i iscurio, pa to bi bio maltane URNEBES! Vjerojatno bi bile tri faze. Prva faza je preokretanje očima. Druga faza podsmijavanje. Treća faza je ruganje, vrijeđanje, omalovažavanje kandidata i pametovanje o načinu pripreme jaja na njegov način i kako bi to trebalo biti, uz gestikulaciju kao da priča o postanku svemira a ne o jajima.

A kada smo kod jaja baš bi volio vidjeti kako bi ti vel’ki šefovi u žiriju pripremili japanski omlet na riži. Mislim, meni je trebalo 4 mjeseca, a sada ga radim na identičan način kao chef Omurice (možete potražiti na internetu pod chef omurice omelette) – I sad bi se ja trebao smijati kako oni ne uspjevaju iz 50. pokušaja? Naravno da nebi, nisam ja taj tip čovjeka da bi se naslađivao, uostalom rekao sam, meni je trebalo 4 mjeseca da bi tek sad odnedavno uspio svaki put iz prve. To me ne čini boljim od nekoga, već je u pitanju praksa, ništa više

Sa tim hoću reći da nečije neznanje ne treba gledati kroz takav hendikep kao što to oni u žiriju gledaju. Kako ne shvaćaju da su oni još uvijek samo kuhari. Ja ne znam od kud im hrabrost uopće ponašati se kao da su nešto jako važno u ovom svijetu samo zbog toga što imaju dulju praksu, a samim time i više znanja nego kandidati? Dali im to daje za pravo vrijeđati nekoga na tako podmukao način? Smatram da nemaju, a sumnjam da imaju takav nalog od strane televizije da bi se gledanost popravila. Ne smiju se odnositi prema kandidatu kao da je glup, samo zato što ne zna neki detalj koji on kao predstavnik žirija zna. Možda je kandidat pametniji 20 puta od njega, školovaniji i ima daleko više znanja od nekoga tamo u žiriju. Jedno je reći da je netko pogriješio i da mu jelo nije ukusno na normalan i staložen način, a drugi par čarapa je nekoga izvrijeđati i ismijavati. Pa daj stani malo… gdje je nestala kultura, bon-ton?

Ima jedna izreka koju je još u 19. stoljeću izrekao političar Robert Ingersoll: “Daj čovjeku vlast pa ćeš vidjeti kakav je.” – a itekako je bio u pravu.

Komentari