Plodovi gorja kao turistička i gastro priča

Plodovi gorja Gorskog kotara

Plodovi gorja Gorskog kotara kao turistička i gastro priča na kojoj i ja sudjelujem. Za tjedan dana, u subotu 24. rujna 2022. na Festivalu gljiva, vune i plodova jeseni kod dvorca Stara Sušica, moći ćete degustirati razne jesenske delicije. Međutim i prije nego se vidimo, Plodovi gorja Gorskog kotara su organizatori brojnih manifestacija te drugih aktivnosti. Sve događaje i obavijesti pogledajte u kalendaru događanja na slijedećoj stranici: http://www.plodovigorja-gk.hr/dogadaji/

Plodovi gorja kao turistička i gastro priča

Udruga za promidžbu i očuvanje Gorskog kotara «Plodovi gorja Gorskog kotara» sa sjedištem u Ravnoj Gori osnovana je 2008. godine s ciljem poticanja razvoja regionalnog turizma s naglaskom na kulturni i eko turizam; promicanje prirodnih ljepota te kulturne i povijesne baštine regije. Sve to se provodi kroz projekte „Plodovi gorja“ i „Iz bakine škrinjice“ , organiziranjem brojnih manifestacija te drugim aktivnostima kroz sudjelovanje u projektima koji su u skladu s programskim ciljevima.

Nositelji su organizacije turističkih manifestacija pod zajedničkim nazivom «Plodovi gorja», događanja u prirodi od lipnja do rujna, rekreativno – edukativnog karaktera s naglaskom na domaću gastro ponudu i kušanje delicija od plodova gorja i ljekovitog bilja uz upoznavanje ponude goranskih proizvođača autohtonih proizvoda te prirodnih i kulturnih znamenitosti Gorskog kotara.

Manifestacije Plodova gorja započinju u lipnju Danom bazge u Ravnoj Gori, a slijede Dani lavande u Moravicama, bobičastog voća u Fužinama, Dani borovnica i ljekovitog bilja u Ravnoj Gori. I na kraju jesen bogata događanjima: od Dana krušaka u Čabru, Dana jabuka u Brodu na Kupi do sve značajnije gastro manifestacije Festivala gljiva i plodova jeseni u Staroj Sušici.

članak se nastavlja ispod fotografija

Također, Udruga je organizator Festivala komorne glazbe u Ravnoj Gori, Ravnogorske večeri predstavljanjem ravnogorskog stvaralaštva s retro disko večeri „Pjesme prošlih mladosti“ i glazbom 70-ih i 80-ih prošlog stoljeća. Tu su i događanja u Adventu na ravnogorskom području i zanimljivo novogodišnje druženje pod nazivom Novogodišnji koktel 1. siječnja točno u podne u Ravnoj Gori.

U projektu „Iz bakine škrinjice“ nastoje doprinijeti očuvanju starina i običaja Gorskog kotara kroz aktivnosti na očuvanju eksponata iz života goranskog čovjeka te očuvanje običaja, tradicijskih jela, savjeta i ljekovitih pripravaka iz kućne apoteke, zavičajni govor i sve druge segmente goranske tradicijske baštine.

Kruna projekta „Iz bakine škrinjice“ je izdavanje knjige „Kuharica iz bakine škrinjice – običaji tijekom godine“. To nije tipična kuharica jer nas upoznaje s tradicijom i baštinom goranskog kraja i idealan je poklon za sve ljubitelje starina. Info punkt Udruge nalazi se se u Ravnoj Gori na adresi Kosa 5 na samom ulazu u mjesto, na povijesnoj Karolinskoj cesti, svega 700 metara od izlaza s autoceste Rijeka – Zagreb i 4 km od Lujzijane. Tu se mogu kušati domaći likeri i dobiti informacije o goranskim proizvođačima autohtonih proizvoda, manifestacijama u Ravnoj Gori i Gorskom kotaru te sve druge turističke informacije o događanjima, zanimljivostima i ponudi Gorskog kotara.

Dan borovnica, Ravna Gora 2019

Komentari