16 bizarnih zanimljivosti iz Japana koje sigurno niste znali


Bez pretjerivanja možemo reći da je Japan zaista posebna zemlja. Začudo, kod njih drevne tradicije i moderna tehonologija žive zajedno, a stari običaji jednako su važni kao i ovi današnji – moderni.

Zato evo neke stvari koje vjerojatno niste znali o Japanu:

1. U japanskoj podzemoj željeznici strahovite jutarnje gužve su uobičajene zbog odlaska na posao, a stiskanje putnika uz putnice muškarcima je doslovce “nacionalni sport”. Žene se nikada ne opiru kada se uz njih grubo i energično nasloni potpuni neznanac, već šute i trpe kao da se to njih uopće ne tiče. Ipak, jedna od najmanjih stopa nasilja u Svijetu je upravo u Japanu.

2. Japanci ne vole broj 4. Taj broj njima predstavlja smrt. Nešto kao broj 13 kod nas ali oni to shvaćaju puno ozbiljnije. Upravo zbog toga većina njihovih kuća nema 4. kat. Veliki broj hotela uopće nema sobu broj 4, a u visokim neboderima, najjeftiniji su stanovi upravo na 4. Katu koji uglavnom kupe stranci, niti ne znajući koliko će im danas/sutra biti teško prodati nekretninu.

3. Njihovi snjegovići koje izrađuju se sastoje od dva dijela, ne od tri kao u ostalim dijelovima svijeta.

4. Za Badnju večer, običaj im je da sa obiteljima odu u restoran brze hrane gdje jedu pohanu piletinu bez ikakvog priloga. Božić nije veliki praznik u Japanu, zato jer su većinom svi šintoisti i budisti, njih više od 92%.

5. Ovo će se svidjeti pušačima, jer pušiti u Japanu možete baš svugdje, osim u čekaonici na aerodromu. Vjerojatno zbog suosjećanja prema turistima nepušačima koji bi se tamo zatekli. Ipak, opuške je zabranjeno bacati po ulici, a na ulicama ne biste vjerovali nema kanti za smeće. Ako ih ima, to je neznatan i smiješan broj. Postoje i aplikacije koje turistima pomažu pronaći kantu za smeće usred Tokija (find a garbage can in Tokyo i slično). Ljudi svoje smeće nose svojim kućama, bacaju u svoje kante koje poslije odvoze nadležne službe. Upravo zbog svega navedenog pušači u Japanu nose velike pepeljare sa sobom kud god se uputili.

6. Svaki mobitel koji je prodan u Japanu ima ugrađen software za opasnost. On se aktivira i obavjesti sve Japance o nekoj kataklizmi koja se desila. Nevažno dali je mobitel ugašen, dali je u nekom “sleep modu” ili telefonirate, alarm će se upaliti i upozoriti na opasnost. Primiti ćete i SMS poruku sa točnim uputama što morate u tom trenutku učiniti. Alarm se ne može ugasiti pa makar vi bili kilometrima udaljeni od potencijalne opasnosti, on će i dalje zvoniti i zvoniti.

7. Japanci se ručno ne potpisuju nigdje. Nose male pečate u obliku ruža za usne sa kojim pečatiraju tamo gdje se trebaju potpisati. Kupuju sa njim u trgovini, posuđuju knjige u knjižnicama i slično. Svako ima svoj pečat sa posebno prepoznatljivim znakovima.

8. U sjevernim djelovima Japana gdje snijeg pada u većim količinama, isti uopće ne stvara probleme u prometu. Ceste su grijane, tako da su pješaci sigurni od poledice a vozači mirni u prometu. Zbog toga čišćenje snijega uopće nije potrebno.

9. Delfini su im specijalitet. Najčešće jedu juhu od delfina ili Kushiyaki (ražnjići). Oni koji su probali delfinovo meso navode da nema klasični riblji okus, a to je vjerojatno zato jer su sisavci a ne ribe.

10. Japan nema vojsku, barem ne u pravom smislu te riječi a po 9 točaka njihovog Ustava zabranjeno je sudjelovati u ratu.

11. Zabranjeno je pričati na mobitel u podzemnoj željeznici i vlaku. Ako vas netko nazove, dozvoljeno se javiti i reći da niste u mogućnosti razgovarati. Ako putujete na dulje relacije, postoje posebno označena mjesta u vlaku gdje je dozvoljeno razgovarati na mobitel.

12. Poznato jelo Sushi ne smije pripremati žena, jer su ruke muškarca toplije nego ženine a to može navodno utjecati na okus ribe u konačnici.

13. U Japanu rijetko možete pronaći lubenice klasičnog oblika. Naime, njihove lubenice su kockaste, uzgajane su posebnim načinom da se lubenica razvije u kocku. To opravdavaju lakšim slaganjem I transportom u trgovine diljem zemlje.

14. Jako je bitno koje ste krvne grupe i tome pridodaju veliku pozornost a ta informacija se obavezno mora navesti u životopisu prilikom predaje molbe za posao. Čak i kondomi koje kupuju imaju oznaku krvne grupe za potrošače. Ako kojim slučajem u trgovini nema kondoma sa određenom krvnom grupom muškarca, on će otići u drugu trgovinu. Do kraja pisanja ovog članka nisam uspio pronaći informaciju koja je razlika između kondoma sa oznakama različitih krvnih grupa.

15. Većina Japanaca koji su “ošišani na nulu” se u stvari nekom ispričavaju. Šišanje im je jedan oblik isprike.

16. Pismenost u Japanu je gotovo 100%.

Japan je po svemu sudeći zaista posebna zemlja a njihova odanosti tradiciji u kombinaciji sa modernom tehnologijom je stvarno zapanjujuća

Komentari