TRAPPIST 1 – Otkrivene planete pogodne za život


Da postoje planete koje su u idealnoj udaljenosti od sunca baš kao i naša Zemlja nije neka novost, ali da ih je čak 7 u jednom planetarnom sustavu zaista je fascinantno. One kruže oko zvijezde nazvane Trappist 1, patuljasta zvijezda udaljena oko 39,5 svjetlosnih godina od nas. NASA (američka svemirska agencija) otkrila ih je pomoću super teleskopa “Trapist, VLT i Spitzer” koji su u potrazi za Egzoplanetima. Na njima bi čak moglo biti i vode koje pogoduju nastanku života. Naravno znanstvenici ne mogu vidjeti površinu planete, već su proučavali svjetlost zvijezde oko koje kruže a koju su “pokupili” teleskopi, pa su pomoću raznih frekvencija, oscilacija i spektra svjetlosti došli do tih zaključaka. Svojim izračunima su čak mogli ustvrditi da su planete stjenovite, međutim najbitnije je da se nalaze u “zelenom pojasu” tj. idealnoj udaljenosti od sunca da bi na planetu postojao potencijalno bilo kakav oblik života, baš kao što je to slučaj na našem planetu. Da je kojim slučajem naša planeta bliže Suncu, vode bi uzavrele, isparile i površina bi se osušila te bi se na Zemlji život ugasio ili nebi niti razvio zbog visokih temperatura. Ako bi se naša planeta nalazila dalje od našeg sunca nego sada, voda bi se zamrznula i opet nebi bilo dobro. Naravno svemir je nepredvidiv i možda u dalekom svemiru vrijede neki drugi zakoni fizike. U svakom slučaju upravo otkriće ovih egzoplaneta je zanimljivo i obećavajuće.

Ipak, ako ste mislili da na tim planetima postoje “mali zeleni” sa svojim “letećim tanjurima”, možda ste se prevarili jer je SETI (Search for Extraterrestrial Inteligence) sa svojim radio teleskopom već “osluškivao” to područje u potrazi za radijskim signalima i razumnim bićima u svemiru, a na žalost nisu našli ništa.

Ipak ostaje činjenica da možda ne koriste radijske signale, da su ih davno prevazišli i da možda koriste sasvim nama nepoznate načine komunikacije koje mi niti ne znamo slušati.

U svakom slučaju, i dalje ćemo pratiti vijesti o otkrićima iz dubokog svemira.

 

S.V. © sašina kuhinja

 

 

Komentari